Mangala Oyun Etkinliklerimiz

Mangala Oyun Etkinliklerimiz

19.03.2019 4620

Okulumuz Matematik Öğretmeni Fatma ERUZUN tarafından organize edilen Mangala Etkinlikleri öğrenci ve öğretmenlerimiz tarafından yoğun ilgi görüyor. Mayıs ayı içinde gerçekleştirilecek Mangala Turnuvasına hazırlanan öğrenci ve öğretmenlerimiz eğlenceli vakit geçirerek oyunu öğrenmeye başladılar. Etkinliklerde öğrenci ve öğretmenlerimize başarılar diliyoruz.

 

19-03-201919-03-201919-03-201919-03-201919-03-201919-03-2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PEKİ MANGALA NEDİR ??

 

Mangala oyunu, Anadolu’da uzun yıllardır oynanan çok köklü bir oyundur. Bazen mangala, bazen mancala bazen de mankala ismiyle anılır. Eskiden Köçürme dendiği de biliniyor. Ama günümüzde, dünyada Mangala adıyla bilinir bir hal almış.

Kimi kaynaklarda Sakaların, Göktürklerin, Uygurların da oynadığı yazsa da bu bilgi kesin değildir. 16 yüzyıldan itibaren Osmanlı minyatürlerinde Mangala tasvirlerine rastlanıyor. Mangala oyunu ile benzer mantığa sahip oyunlar, Avrupa’da da yüzyıllardır oynanıyor aslında. Ama muhtemelen doğu kültüründen batı kültürüne geçmiş Mangala oyunu.

Mangala Kelimesinin Kökeni

Kelimenin kökeni hakkında çeşitli fikirler vardır. Bunlardan ilki, oyunun adının Arapçadan alındığını ve taşımak, aktarmak anlamına gelen “nakl” kökünden geldiğini savunuyor.

Diğer görüş ise Türkçede en küçük askeri birlik olan “manga” kelimesinden türetildiği şeklinde.

Mangala Nasıl Oynanır? Mangala Oyunu Kuralları Nelerdir?

  • Mangala oyununda 12 adet oyuk vardır. Bunlar ev ya da çukur şeklinde de adlandırılabilir. Her oyuncunun önünde 6 adet oyuk vardır ve sadece kendi oyuklarından taş çıkartabilirler. Bu 6 oyuğun yanında birer de büyük oyuk bulunur ve bunlar hazine olarak adlandırılır. Amaç taşları bu, hazine denen kısımlarda toplamaktır.

  • Oyun başlangıcında her oyukta 4’er taş olmalıdır.

  • İlk başlayacak oyuncu bir oyuk seçer ve oradaki 4 taşı alarak saat yönünün tersindeki oyuklara teker teker bırakır. Ancak atlanmaması gereken şey şu: oyuncu aldığı oyuğa da bir taş bırakmak zorundadır.

  • Oyuncunun son taşı hazineye denk geliyorsa, hamle sırası tekrar aynı oyuncuda olur.

  • Bazen oyuncu hazineye taş koymasına rağmen hala elinde taş kalabilir. Bu durumda, kalan taşlar rakip oyuncunun oyuklarına atılır. Eğer rakip oyuncunun oyuklarına atılan son taş rakip oyuncunun oyuğunu çift yaparsa (2,4,6,8) oyuncu kuyudaki tüm taşları kendi hazinesine atmaya hak kazanır. Mangala oyununun en önemli kurallarından biri budur.

  • Bir de şöyle bir kural vardır: Oyuncu kendi bölgesindeki bir boş kuyuya son taşı denk getirirse karşı bölgedenin kuyusundaki taşları da sayısına bakmadan alır hazinesine atar.

  • Bölgesindeki taşların hepsini hazineye koymayı başaran oyuncu, rakip bölgedeki taşları da almaya hak kazanır ve kendi hazinesine ekler.

  • Oyun bitiminde hazinelerdeki taşlar sayılır ve en çok taşa sahip olan oyunu kazanır. Taşlar eşitse berabere biter.